HTML

A Szent Korona Országa

Bemutatjuk, milyen is lehet(ne) az élet a Szent Korona országában, ha a Gondoskodó Magyarország terve szerint élnénk és dolgoznánk. A gondolkodási módunk alapvető megváltoztatását igényli e képzeletjáték - szerintünk érdemes! Különösen azért, mert a választási csatározásból ki sem látszunk, holott ez olyan fölösleges energia, idő, pénz... Ugyanis a rendszer maga hibás.... Csináljunk másikat! Már látszik: a választások utáni időszakban még aktuálisabbá vált a Szent Korona rendszerének megismerése, gyakorlatba való átültetése. Lássunk tisztán!

Friss topikok

Feladatunk Magyarország EU elnökségének ideje alatt

2010.09.01. 20:09 életfa


Feladatunk Magyarország EU elnökségének ideje alatt

 

A megbukott világtörténeti korszak utolsó rohamát indította az emberiség ellen.

Ennek gazdasági terrorizmust jelentő része már elkezdődött, a katonai terrorizmus pedig a vereséget szenvedett erők összpontosításával, a gazdasági terrorizmus eredményéhez igazítva akar világégést kirobbantani[i], azzal a céllal, hogy csak annyi ember maradjon a Földön, amennyi az ő kiszolgálásához szükséges.

 

A gazdasági terrorizmus adja az anyagi fedezetet a katonai terrorizmushoz, ezért először azzal kell szembeszállni.

 

Gondoljuk át, hogyan és milyen céllal működik a gazdasági terrorizmus, amelyet két formában („csúf amerikai” és „német hiéna”) szabadítottak az emberiségre!

 

A befektetők (nevén nevezve: spekulánsok) súlypontáthelyezést végeztek: az államkötvényeket részesítik előnyben[ii] a többi befektetési lehetőségekkel szemben (részvény, termelő-szolgáltató beruházások).

Ez nyilvánvalóan annak a következménye, hogy a fogyasztás a vásárlóerő függvénye, a választóerő pedig a jövedelmeké (akár munkához kötött, akár nem), amelyek a megszorító intézkedések következtében egyre kisebbek. Ez Magyarországra[iii], Európára[iv] és az egész világra[v] egyaránt vonatkozik.

Így tehát az állam eladósítása a legkifizetődőbb és leggyorsabban eredményt hozó befektetés, mert az államnak kötelezettségei vannak az állampolgárral szemben, amelyeket a létfenntartás küszöbértéke felett kell tartania.

Amíg a hitelezők szerint az állam anyagi és szellemi vagyonának hitellel nem terhelt része fedezetet ad további hitelezésre (vagyis az állam hitelképes), újabb kötvénykibocsájtással vagy állami garanciával szerzett – pl. IMF, EU – hitellel[vi] lehet újabb spekuláns (befektetői) tőkét szerezni, a hitelt adó „biztonsági” feltételeinek elfogadásával. Ezeket a biztonsági feltételeket az állampolgárok „megszorító intézkedésként” érzékelik.

Amikor a hitelezők az államot hitelképtelennek minősítik, akkor előbb a gazdasági „gyámság” alá helyezés (rákényszerített megszorítás) jön, majd a csődeljárás, ami a hitelező követelésének feltétel nélküli kielégítését jelenti. Ennek során „a napi forgalmi érték” (voltaképpen a hitelező által diktált feltétel) szerint felértékelik az állam anyagi (és ehhez kötődő szellemi) vagyonát, és annak azt a részét, amely a kamatokkal (esetleg elmaradt haszonnal) megnövelt kötvény-értékkel azonos, a kötvénytulajdonos tulajdonába adja.

Ekkor már nem szempont az állampolgár létfenntartása. Így lehet „törvényesen”, „békés eszközzel” hozzájárulni ahhoz, hogy az „optimális” népesség maradjon a Földön[vii].

Amikor az állam anyagi és szellemi vagyonának meghatározó része a spekulánsok kezébe kerül, az állam látszólagos függetlensége is megszűnik, vagyis spekulánsok kiszolgáltatottjává válnak az állampolgárok. Amennyiben a spekulánsok egy nemzet érdekeiben jártak el, akkor az a nemzet gyakorlatilag bekebelezi az eladósodott államot, csak a számára szükséges szolga-létszámot megtartva. (Hogy ne találgassunk: gondoljunk arra, hogy a Fidesz „természetes partnere” a Likud[viii], és ennek fényében keressünk választ arra, hogy miért fedi homály az Orbán - Lauder találkozókat[ix].)

A népirtás teljessé tételéhez kell a katonai terrorizmus.

 

Az európai államok „nyugati kolhozosítása” az EU-ban történik.

Ez az a szervezet, amely közvetlen vagy közvetett eszközökkel olyan mértékben sarcolta és sarcolja a tagállamokat, hogy azok kénytelenek legyenek a hitelcsapdába menekülni. Amikor bárki azt hallja, hogy „EU támogatással épült”, értse ezt úgy, hogy EU-támogatás nélkül ennek hatszorosáért építhettünk volna[x].

 

Az európai emberek többsége nem lát kilábalási lehetőséget a válságból a jelenlegi gazdasági rendszer mellett[xi] és egy „borzalmas hír” szerint elveszítette az EU-t támogatók száma a többséget[xii].

 

Ez a helyzet adja a feltételét annak, hogy megtörjük a gazdasági terrorizmust és ezzel megakadályozzuk a katonai terrorizmust abban, hogy népirtást kövessen el.

 

A lehetőség, amivel megállítjuk a haláltusáját vívó fenevad ámokfutását, előttünk áll:

 

2010. szeptember 29-én európai méretű tüntetést szerveznek a gazdasági terrorizmus ellen Brüsszelbe[xiii].

Ezen a tüntetésen beteljesíthetjük azt a folyamatot, amivel népszavazás eredményeként az EU átalakul szabad államok önkéntes szövetségévé, vagyis a föderáció (szövetségi állam) helyébe konföderáció (szerves egységként működő államszövetség) lép.

 

Ennek eredményeként az az időszak – vagyis 2011. első féléve -, amikor Magyarország az EU elnökségi tisztét tölti be, valóban meghatározó lesz Európa életére, hiszen a népszavazáshoz szükséges egymillió aláírást össze tudjuk gyűjteni Európában és – akár 2011. március 15-éig – megtörténhet a csoda: Európa békés eszközzel töri meg a gazdasági terrorizmust és ezzel meggátolja a katonai terrorizmus népirtását.

Az első radikális lépés megtételével megteremtjük a második megtételének feltételeit. 

 

Előzetes megkereséseim alapján mondhatom: ott leszünk Brüsszelben.

Küldetésünk teljesítése alapja lehet a pártfüggetlen nemzeti egység kialakulása kezdetének, ezért szeretettel kérek mindenkit arra, hogy adottságához, lehetőségéhez mérten járuljon hozzá ennek sikeréhez kapcsolataival, nyelvtudásával, nyomdai lehetőségével és anyagilag (forinttal és euroval)[xiv].

 

Ne feledd: Magyarország, Európa és a Világ jövője van veszélyben!

 

Kelt Szegeden, 2010. Új Kenyér havának 29. napján.

A krisztusi örök értékrend szerinti magyar szeretettel:

Halász József, a Szent Korona alázatos szolgája

 

A levél nyomtatható változata: http://szkszhu.szksz.com/ISz100829.pdf, http://szkszhu.szksz.com/ISz100829.doc

Hangfelvétel: http://szkszhu.szksz.com/FeladatunkazEUelnoksegidejealatt.mp3



[i] A Huszein-rezsim megbuktatása érdekében 2003-ban végrehajtott invázió után 176 ezer volt az egyszerre Irakban tartózkodó legtöbb amerikai katona. Az amerikaiak közül hét év alatt 4.400 halt meg, az összecsapások, terrortámadások iraki polgári áldozatainak száma pedig felülmúlta a 106 ezret.

Ötvenezernél kevesebb amerikai katona van Irakban - http://mti.hu/cikk/2010/08/24/otvenezernel_kevesebb_amerikai_katona_van_irakban-496403

 

Illúzió, hogy ha lesz erős központi kormány, akkor Afganisztán működőképes lesz, pedig a szövetséges hatalmak ma ezt szorgalmazzák. Afganisztán törzsi, decentralizált társadalom, ahol fontos a helyi autonómiák, önszerveződések elismerése. A szövetségesek meg akarják szabni, hogy az afgán kormány kikkel tárgyaljon. Hiába hangzik jól, hogy csak a mérsékelt tálibokkal üljenek le, ha azoknak nincs semmi hatalmuk. A befolyásos tálib vezérekkel kell megegyezni.

a tálibok mégis rendet, békét teremtettek a szovjetek kivonulása utáni polgárháborús évek iszonyatos pusztítása után. És nagyon határozottan felléptek a kábítószer ellen.

Mátyus Sándor: „Ki kell mászni ebből a fegyveres konfliktusból” - http://hvg.hu/hvgfriss/2010.33/201033_matyus_sandor_volt_afganisztani_nagykovet_k#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2010_08_24&utm_content=top1

 

2009-ben 646 afgán rendőr és 412 külföldi katona vesztette életét a harcok során.

Az elmúlt napokban azonban a „szokásosnál” intenzívebben romlik a biztonsági helyzet, a koalíciós veszteség meghaladja a két ezer főt. A képességekben nem tudjuk pótolni a halottakat, sebesülteket, Afganisztánban csak a veszteségek pótlásáról beszélhetünk. Nem valósultak meg eddig azok a koalíciós elképzelések, melyek szerint 240 ezerre bővítik a hadsereg és 160 ezer főre az afgán rendőrség állományát.

A térség középhatalmaként Irán elkezdte támogatni az afganisztáni talibánokat, holott gyűlöli őket. Az elmúlt napokban átadta nekik az SZA-7 kézi légvédelmi rakétákat. Ezzel párhuzamosan támogatja az iraki ellenzéket, főleg a síitákat. Ez is mutatja, hogy az afganisztáni kérdés régiós probléma.

Múlt héten ugyan kivonult az utolsó harcoló egység is Irakból, de ottmaradt 50 ezer katona kiképzőnek és tanácsadónak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a NATO erők péerben hihetetlenül erősek, katonailag viszont Irakban sem tudják kezelni a helyzetet, ráadásul hónapokkal a választások után sem alakult még meg az új kormány.

Az amerikai csapatok kivonásában az elnök dönt. Obama rendkívül nehéz helyzetben van, hiszen két háborút örökölt és a harmadik háború (Irán) szélén táncol. Óriási felzúdulás volt, amikor bejelentette, hogy az iraki háborút nem lehet megnyerni. Ha bejelenti, hogy az afgán háborút sem lehet megnyerni, akkor a félidei választásokat biztosan elveszíti. Churchill egyszer azt mondta, hogy a választási harc a győzelem másnapján kezdődik, ez Obamára fokozottan igaz.

Nógrádi György: Nem működik Afganisztánban a katonai megoldás - http://www.hirextra.hu/2010/08/24/nogradi-gyorgy-nem-mukodik-afganisztanban-a-katonai-megoldas/

 

Az iszlám böjt, a ramadán ellenére Irakban szinte mindennaposak a terrorcselekmények. A szélsőségesek feltehetően ki akarják használni a márciusi parlamenti választások után kialakult belpolitikai bizonytalanságot. A pártok azóta sem tudtak megegyezni a kormány megalakításában.

Iraki merényletsorozat, robbantások hét településen -

http://mti.hu/cikk/2010/08/25/iraki_merenyletsorozat-_robbantasok_het_telepulesen-496606

 

A tartományi rendőrség vezetője szerint a gyerekek csütörtökön vashulladékot gyűjtöttek a hegyekben, amikor a NATO-gépek bombákat dobtak le rájuk. A harci gépek egy közeli támaszpontot támadó tálibokat akartak szétoszlatni, de hat 6 és 12 év közötti gyerek életét oltották ki.

Egy afgán katonai parancsnok hat gyerek megölésével vádolja a NATO-t - http://mti.hu/cikk/2010/08/27/egy_afgan_katonai_parancsnok_hat_gyerek_megolesevel_vadolja_a_nato-t-496927


A szélsőségesen jobboldali külügyminiszter, Avigdor Liberman pártja kiválásával fenyegetőzött a Jediót Ahronót keddi száma szerint. Liberman ugyanis attól tart, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő a Ciszjordániában tíz hónapra befagyasztott, szeptember 26-án lejáró telepépítési tilalom meghosszabbítása mellett dönt. A palesztinok a majdani közvetlen tárgyalások azonnali leállításával fenyegetőztek arra az esetre, ha Izrael nem hosszabbítja meg a moratóriumot.

Dan Meridor izraeli titokminiszter és kormányfőhelyettes kedden azt javasolta, hogy a telepépítésről szóló döntéskor vegyék figyelembe a jövőbeli határvonalat. Helyesnek tartaná, ha a határ menti településeken folytatnák az építkezéseket, mert ezeket Izrael amúgy is be akarja kebelezni.

Ugyanakkor a palesztinok Ciszjordániában és az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben teljes építési tilalmat követelnek. Arra hivatkoznak, hogy a jövőbeli határokat a tárgyalásokon kell kialakítani, s nem diktálhatja azokat Izrael egyoldalúan.

Kormányválság fenyeget Izraelben a béketárgyalások miatt - http://mti.hu/cikk/2010/08/24/kormanyvalsag_fenyeget_izraelben_a_beketargyalasok_miatt-496472

 

Szeptember 26-án jár le az a tízhónapos részleges moratórium, amelyet Netanjahu az Egyesült Államok nyomására jelentett be a ciszjordániai zsidó telepeken és Kelet-Jeruzsálemben.

Az izraeli kormány megosztott abban a kérdésben, hogy folytatni kellene-e a lakásépítéseket, de Netanjahu többször is kijelentette: nem óhajtja meghosszabbítani az ideiglenes moratóriumot.

A feleket az Egyesült Államokból, Oroszországból, az Európai Unióból és az ENSZ-ből álló közel-keleti kvartett hívta meg, hogy próbáljanak megegyezésre jutni, és vessenek véget a palesztin területek 1967 óta tartó megszállásának. A négyesfogat azt reméli, hogy a tárgyalások befejeztével létrejöhet egy független és demokratikus palesztin állam, amely békében él együtt Izraellel és többi szomszédjával.

Abbász: Izraelnek választania kell a béke és a telepesek között - http://mti.hu/cikk/2010/08/23/abbasz-_izraelnek_valasztania_kell_a_beke_es_a_telepesek_kozott-496278

 

A vizsgálati eredményekből az is kiderül, hogy Izrael zsidó lakóinak 54%-a szerint államuk „egyedül van a világban”. A megkérdezett zsidók 77%-a pedig úgy gondolja, teljesen mindegy, miként viselkedik a zsidó állam, illetve hogyan bánik a palesztinokkal, a nemzetközi közvélemény mindenképpen ellenségesen viszonyul Izraelhez. Ami annyit jelent, hogy a zsidók továbbra is képtelenek megérteni: a saját viselkedésük az oka annak, hogy amióta világ a világ, sokan nem szeretik őket. Más szavakkal: az antiszemitizmus kialakulásának oka van. Az ok pedig nem az, hogy a gójok születésüktől fogva gyűlölködők, irigyek és gonoszak.

Az izraeli zsidók többsége szerint az egész világ ellenük van - http://kuruc.info/r/4/64537/

 

Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter a gyorsnaszádok bemutatásakor óvta országa "ellenségeit" a "kalandor politikától", és azt tanácsolta nekik, hogy "ne játsszanak a tűzzel, mert Irán válasza kiszámíthatatlan lesz", és "nem csak a térségre fog korlátozódni".

Irán rakétával felszerelhető gyorsnaszádok sorozatgyártásába kezd - http://mti.hu/cikk/2010/08/23/iran_raketaval_felszerelheto_gyorsnaszadok_sorozatgyartasaba_kezd-496259

 

Az izraeli katonai főügyész szerint a zsidó állam teljesen jogszerűen cselekedett, amikor úgy döntött, hogy még a nemzetközi vizeken megtámadja a Gázai övezetbe tartó segélyhajókat.

"Minden egyes lépéssel - legyen a hagyományos vagy a gazdasági hadviselés része - azt szeretnénk elérni, hogy a másik fél azt csinálja, amit mi akarunk”

Izraeli katonai főügyész: jogszerű volt a segélyflottila elleni akció - http://mti.hu/cikk/2010/08/26/izraeli_katonai_fougyesz-_jogszeru_volt_a_segelyflottila_elleni_akcio-496814

 

[ii] Folyamatosan érkeznek a kedvezőtlenebbnél kedvezőtlenebb makrohírek az Egyesült Államokból, de más adatok is arra utalnak, hogy Európában, Kínában és Japánban is lanyhulóban van a gazdasági aktivitás. A globális gazdasági válságból való kilábalás törékenysége miatt a befektetők logikus lépésként próbálják átcsoportososítani befektetett vagyonukat annak érdekében, hogy kivédhessenek egy esetleges részvénypiaci zuhanás által fémjelzett időszakot. Ennek is köszönhetően a két éves amerikai államkötvények illetve a 30 éves német államkötvények hozamszintje a héten már rekord alacsony szintre került.

Mindenki újabb összeomlástól tart - Részvény helyett kötvényt vesznek - http://ecoline.hu/piac/20100827_kotvenyalap_reszveny.aspx

 

[iii] A Közép-, Kelet-Európai térség legstabilabb gazdasága Lengyelország, míg a magyar kilátások a legbizonytalanabbak a londoni szervezet szerint.

Az Egyesült Államok növekedését illetően már nem optimista a szervezet, melynek oka a már most stagnáló lakáspiac és a munkaerő-piaci helyzet.

Ázsia növekedési kilátásai továbbra is stabilak és kiemelkedők a szervezet szerint. 2010-ben 7,7 százalékos 2011-ben 6,4 százalékos növekedést vár a szervezet Ázsiában. Kínában tartható az idei évre már korábban előirányzott 9,9 százalékos és a jövő évi 8,3 százalékos bővülés

A magyar kilátások a legbizonytalanabbak - http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/a-magyar-kilatasok-a-legbizonytalanabbak-325416

 

Magyarország, ha nem is idén, de 2011-2012 környékén finanszírozási problémákkal szembesülhet. Az IMF hitel megújítására tehát nem is azért van szükség, mert csak abból tudnánk kifizetni a külföldi hitelezőinket, hanem sokkal inkább annak "bizalomnövelő-védőháló" szerepe miatt lenne szükség rá.

Nem változott az alapkamat - http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=338625

 

Egyelőre nehezen megjósolható a jövő évi piaci környezet és a magyar kockázati felár alakulása, így a legrosszabb esetben megvan az esély arra, hogy az IMF visszahívására kényszerülünk.

az Orbán-kormány IMF-fel való szakítása, ha – kártyahasonlattal élve – nem is nevezhető 19-re laphúzásnak vagy all-innek, de mindenképpen kockázatokkal jár.

Gazdasági szabadságharc vagy felelőtlenség? - http://www.vg.hu/velemeny/elemzes/gazdasagi-szabadsagharc-vagy-felelotlenseg-325499

 

A bankadóval együtt sem érjük el ugyanakkor a jegybanki számítások szerint a kitűzött államháztartási célt a következő években, ám ezt a már benyújtott törvények alapján számították ki, míg a jövő évi költségvetés éppenhogy körvonalazódik.

Az IMF és a magyar kormány közötti tárgyalások megszakadása és ezzel együtt a magyar államadósság jövőbeli refinanszírozása körüli bizonytalanságok még több hónapon át óvatosságra inthetik a befektetőket és a monetáris tanács tagjait is

Rossz híreket közölt az MNB - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/rossz-hireket-kozolt-az-mnb-325384

 

segélycsomagjával az IMF és az EU két éve a biztos államcsődtől mentette meg Magyarországot.

A bankadó bevezetésével nem csak a Magyarországon működő pénzintézeteket, de az Európai Központi Bankot is felbosszantotta a kormány.

A miniszterelnök azzal indokolja a "kompromisszum nélküli konfrontációs pályát", hogy az országnak nem "friss pénzre" van szüksége az IMF-től, hanem mindenekelőtt erősebb gazdasági növekedésre - írta a szerző. Ezzel kapcsolatban idézte a Pester Lloyd budapesti német nyelvű lap internetes kiadásának bíráló megjegyzését, miszerint a miniszterelnök szükségtelenül "vágta szét" az IMF által felkínált védőhálót.

Tapasztalható némi "homlokráncolás" az új kormány kül- és kisebbségi politikája miatt, "de ez nem feltétlenül érinti a gazdaságot"

Die Presse: Magyarország konfrontációs pályán halad - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/die-presse-magyarorszag-konfrontacios-palyan-halad-325430

 

Az Európai Központi bank szerint a devizahitelek betiltása ellentétes lehet az Európai Unióról szólüó szerződéssel. Az EKB szerint a banki különadó több szempontból is aggályos. A szabályozás miatt egyebek mellett sebezhetőbbé válhat a pénzügyi rendszer, drágulhat a háztartások és a vállalkozások hitelfelvétele, és a különadó végeredményben késleltetheti a magyar gazdaság kibontakozását. A Reuters által megkérdezett elemzők véleménye szerint az adórendszer reformja pedig gazdaságpolitikai fordulatot jelent.

A Financial Times egy friss bejegyzéséből az olvashat ki, hogy a nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhető, hogy Magyarország képes finanszírozni magát. Ha ismét eluralkodik a félelem és kockázatkerülő magatartás lesz jellemző, akkor a befektetők elfordulhatnak Magyarországtól.

A fő problémát az okozhatja, hogy Magyarország túlzottdeficit-eljárás alatt van, így ragaszkodnia kell az alacsony költségvetési hiányhoz, és jövőre tovább kell azt csökkentenie, ellenkező esetben az EU megvonhatja azokat a forrásokat, melyeket a kormány az ÚSZT-re csoportosított át.

Gazdaságpolitikai fordulat - Magyarországról írnak külföldön is - http://www.vg.hu/kozelet/politika/gazdasagpolitikai-fordulat-magyarorszagrol-irnak-kulfoldon-is-324404

 

továbbra is alacsonyan tartott alapkamatok a W-forgatókönyv ellen szólnak, „a kártyákból csupán a növekedés lassulása olvasható ki”.

A Fidesz-gazdaságpolitika körüli bizonytalansággal és a költségvetési hiánycél lefaragásával kapcsolatos ellentétekkel együtt a magyar gazdaság növekedési pályára állt, melynek tempója idén 1,0 míg jövőre 3,2 százalék lehet

A Fidesz gazdaságpolitikájának elemeit csak részben ismerhette meg a piac, a régóta várt strukturális reformokról pedig még semmit nem mondott az új kabinet.

Emellett aggodalomra ad okot az idei költségvetési hiány 3,8 százalékos szintjének teljesíthetősége is. Nem is elsősorban azért, mert májusra már „meglett” az éves hiány 85 százaléka, hanem sokkal inkább azért, mert a hiányzó, mintegy 200 milliárd forintot a kormány a pénzügyi szektoron igyekszik bevasalni, ez ellen pedig nemcsak a bankok, de az EU és az európai pénzügyi szervezetek is tiltakoznak.

Az országgal kapcsolatos bizonytalanságot csak tetézi az új kormány és az IMF közötti hűvös viszony, ami a legutóbbi hírek szerint még jó ideig fönnmaradhat. Összességében tehát aggódni van miért

Az eurózóna „két részre szakadt”. Az érem egyik oldala a német gazdaság, amely a második negyedévet 2,2 százalékos negyedéves szintű növekedéssel zárta, és amelyben az idén várhatóan 3 százalék feletti GDP-növekedés várható. A másik a közös pénzt használó blokk fennmaradó része, amelyben a gazdaság átlagosan másfél százalékkal bővülhet az idén. A kontraszt a munkanélküliek arányának változásában is fennáll: míg Németországban a ráta csökken, az eurózóna egészében még további növekedésre kell számítani.

Merre megy Magyarország, merre megy a világ? - Így látja a sztárelemző

http://ecoline.hu/piac/20100824_Commerzbank_prognozisok.aspx

 

Az Orbán-kormány működése óta 16,6 milliárd forintot használt fel az idei költségvetés általános tartalékból.

A büdzsében e címen összesen 57,3 milliárd forint állt rendelkezésre; az előző kormány ebből már felhasznált 21,2 milliárd forintot, így az általános tartalék jelenleg 19,5 milliárd forint.

Elfogyott az általános tartalék mintegy kétharmada

http://mti.hu/cikk/2010/08/26/elfogyott_az_altalanos_tartalek_mintegy_ketharmada-496730

 

Huszonkét százalékkal több a felszámolás alatt álló cég a Közép-Magyarország régióban az első félévben, mint 2009 azonos időszakában

Ez idén 3885 vállalkozást jelent a központi régióban – a 2009-es összehasonlító adat 3032.

A felszámolásokhoz hasonlóan idén a január–júliusi időszakban végelszámolás – amikor a tulajdonos saját maga dönt a vállalkozás megszüntetéséről – is több sokkal több volt, mint az előző év első felében. A 2009. első félévi 3567 végelszámolásnál 21,4 százalékkal több az idei első hat hónap „termése”, a 4535 újonnan indított eljárás.

Január és június között 5260 céget töröltek, 30 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi első félévben. A megszüntetésre irányuló eljárások nagyobb száma miatt ez a trend azonban várhatóan megfordul.

Dominóként dőltek a cégek Budapest térségében is

http://www.vg.hu/vallalatok/szolgaltatas/dominokent-doltek-a-cegek-budapest-tersegeben-is-325790

 

A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 15%-kal, 467 ezer főre nőtt, ami 1,3 százalékponttal magasabb, azaz 11,0%-os munkanélküliségi rátát eredményezett.

A munkanélküliek 52,6%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,4 hónap, 1,7 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál.

11 százalékon a munkanélküliség

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/11-szazalekon-a-munkanelkuliseg-325788

 

Ismét mínuszban jár a hazai reálgazdaság teljesítménye. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) augusztusra enyhe, 0,03 százalékos visszaesést jelez. Az indikátor ezúttal a szokásosnál alaposabb felülvizsgálaton esett át, ez kissé átformálta az elmúlt hónapokról kapott képet is. Eszerint már júliusban is negatív volt az index, amely 2009 novembere óta folyamatosan emelkedett, bár a lendülete tavasz óta megtörni látszik. Ez némileg más képet fest, mint a konjunktúrafelmérések, amelyek egyelőre az optimizmus javulását jelzik.

Behúzta a féket a magyar gazdaság - hol van már az év eleji forma?

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/behuzta-a-feket-a-magyar-gazdasag-hol-van-mar-az-ev-eleji-forma-325588

 

magasabb nyugdíjemelésre 3 százalék feletti gazdasági növekedés esetén lehet számítani. Ugyanakkor több elemzés szerint a bankadó lassítja a gazdasági fellendülést, így a GDP-növekedési ütem – ha csak néhány tizedponttal is – 3 százalék alá szorulhat jövőre.

Az idei költségvetés terv 4,1 százalékos drágulással számolt, így a nyugdíjak is ennyivel emelkedtek. (Amennyiben a Magyar Nemzeti Bank most megjelent, 4,7 százalékos inflációs prognózisa jön be, akkor a nyugdíjasok kompenzációra számíthatnak.)

A bankadó viheti el a nyugdíjemelést

http://hvg.hu/gazdasag/20100827_nyugdij_bankado_emeles_nem_lesz#utm_source=ECO&utm_medium=listing&utm_campaign=hvgonline

 

Ma reggel egy itthon csak az első ránézésre növekvő foglalkoztatottságról szóló adatot kaptunk. A KSH május-júliusban 11,1%-ról 11%-ra csökkenő munkanélküliségről és 10.500-zal több foglalkoztatottról számolt be.

Ugyanakkor, ha a számokat szezonális hatástól megtisztítjuk, akkor már kevésbé örömteli a kép. Becsléseink szerint így már változatlanul, csökkenésnek nyomát sem mutató 11,4%-os munkanélküliséget kapunk, miközben a foglalkoztatottság 2.500 fővel csökkent

A munkanélküliség nem fog csökkenni - vélik az elemzők

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/a-munkanelkuliseg-nem-fog-csokkenni-velik-az-elemzok-325805

 

[iv] Az euró a mai kereskedésben kilenc éves mélypontra csúszott a japán jennel szemben, mivel a technikai támasz megszűnése után a befektetők spekulációs shortolásba kezdtek.

Mostanra azonban ismét borús a hangulat az öreg kontinensen, mivel tegnap a beszerzési menedzser index alakulása a kilábalás lassulását jelezte a piacnak. Szintén rontott a kilátásokon, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Axel Weber a közelmúltban úgy nyilatkozott: az EKB-nak meg kell hosszabbítania a laza monetáris politika időszakát.

Shuichi Kanehira, a Mizuho Corporate Bank elemzője úgy látja, számtalan tényező szól az euró eladása mellett, a lefelé mutató trend egyértelmű.

Kilencéves mélyponton az euró a spekulánsok miatt

http://www.vg.hu/penzugy/devizapiac/kilenceves-melyponton-az-euro-a-spekulansok-miatt-325409

 

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint azzal, hogy az európai kormányok visszafogják költéseiket a deficit csökkentése érdekében, "W" alakú recesszióba hajszolják a kontinenst.

Európa az EU által meghatározott 3 százalékos hiánycélra koncentrál, a mesterségesen felállított irányszám nem a valóságban gyökerezik, és ennek betartása újabb válsághullámba tereli Európát

Stiglitz emlékeztetett arra, hogy továbbra is romlik a munkaerőpiaci helyzet, így tehát a közeljövőben nem várható a gazdasági növekedés erősödése.

A közgazdász úgy látja, a kontinens egyhamar nem lábal ki a válságból, ehelyett japán típusú, hosszan tartó gyengélkedésre lehet számítani.

A szakértő szerint aggasztó, hogy egyesek ma már normálisnak tekintik, hogy a munkanélküliség tartósan 10 százalék fölött marad.

Stiglitz: Az EU-szabta hiánycél taszítja válságba Európát

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/stiglitz-az-eu-szabta-hianycel-taszitja-valsagba-europat-325442

 

Európa változékony, bizonyos nehézségekkel ötvözött időket él át, de a válság leküzdésében a helyes irányba halad. Első számú gyógymódként Barroso a költségvetések megszilárdítását és az Európai Unió összehangoltabb gazdasági kormányzását ajánlotta.

2011-re szigorúbb szabályozást dolgoznak ki, szorgalmazta a felelősségteljes pénzügyi piacok kiépítését.

etikusabb magatartásra és új szabályokra van szükség az újabb "buborékok" kialakulásának megelőzésére.

Barroso erősítené a stabilitási paktumot

http://mti.hu/cikk/2010/08/28/barroso_erositene_a_stabilitasi_paktumot-497044

 

a svájci gazdaság a következő fél évben továbbra is bővülhet, a növekedés üteme azonban már nem gyorsul tovább.

a jelek szerint a svájci gazdaság nem szenved hátrányt a frank erősödése miatt, ami rácáfol a korábban aggodalmuknak hangot adó elemzőkre, akik arra számítottak, hogy a frank ereje megtöri a svájci gazdaság húzóágazatának, az exportnak a lendületét.

Hiába erős a frank, Svájc köszöni szépen, jól van

http://ecoline.hu/penzugyek/20100827_svajc_kof.aspx

 

A drágulás éves ütemének lassulása nagyrészt a kőolajnak köszönhető, amely – a világpiaci kereslet visszaesésének betudhatóan – körülbelül 10 százalékkal olcsult éves összevetésben.

Kisebb a vártnál a németországi infláció

http://ecoline.hu/piac/20100827_nemet_inflacio.aspx

 

[v] Nyolc bank jelentett csődöt a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma így 118-ra emelkedett. A válság leghíresebb áldozata a héten a chicagói ShoreBank, az első úgynevezett közösségi fejlesztési bank. A köztiszteletben álló pénzintézet 1973 óta hitelezett alacsony jövedelmű embereknek, akik máshogy nem juthattak volna kölcsönhöz.

Újabb bankok mentek csődbe az Egyesült Államokban

http://mti.hu/cikk/2010/08/22/ujabb_bankok_mentek_csodbe_az_egyesult_allamokban-496118

 

A gazdasági kilábalás a válságból a vártnál erőtlenebb, és a Fed kész további lépésekre, amennyiben ez szükséges a gazdaság élénkítéséhez - jelentette ki a Fed elnöke pénteken.

-->

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://akoronaorszaga.blog.hu/api/trackback/id/tr192265261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása